Možná znáte zdarma dostupné počítačové programy pro studium Bible, jako jsou Davar, SWORD či již opuštěný Theophilos, a obdobné aplikace pro mobilní telefony: Logos Bible (či přímo výkladové poznámky Faithlife Study Bible) či sofistikovaná MyBible, kterou používám na mobilu. Webové aplikace, které se neinstalují, ale běží v internetovém prohlížeči, mají často mnohem méně užitečných funkcí než plnohodnotné počítačové programy. Ne tak tomu je u Studijní on-line Bible (obohu.cz/bible), kterou vytvořil český programátor Libor Diviš. Jedná se o pozoruhodné dílo, které dalece předčí mnohé jiné online Bible. Obsahuje 16 českých překladů a 4 slovenské. Některé z nich nejsou dostupné v jiných biblických programech (Col, Hejčl). Z licenčních důvodů neobsahuje Český ekumenický překlad.

👉 Nově obsahuje i anglický překlad NET Bible, který je čtivý a při tom má velmi rozsáhlé překladatelské poznámky (které by se do tištěné Bible nevešly), a tak kombinuje srozumitelnost s přesností. Celkově pak obsahuje asi 200 Biblí v 66 jazycích včetně původních biblických jazyků.

Pokud jsou pro daný překlad dostupné jazykové či teologické poznámky, mohou se zobrazovat u každého verše (stačí zaškrtnout „zobrazit poznámky překladatelů“). Když najedeme kurzorem na odkaz na jiné místo Bible, ukáže se text verše v oknu, které decentně vyskočí (nejste přesměrováni na jinou stránku). Poznámky jsou mj. u Českého studijního překladu a Pavlíkova překladu.

Dále produkt umožňuje

  • srovnání více překladů (pro jeden verš je každý překlad na jednom řádku), různé varianty textu,
  • konkordance a komentáře (např. v angličtině),
  • Strongova čísla; morfologie a slovníky (i česky),
  • poslech namluvených biblí,
  • přepis výslovnosti hebrejského textu,
  • pokročilé vyhledávání podle odkazů i slov v textu a mnohé další.

Existují i jiné online Bible, které však za představovaným produktem zaostávají, ačkoliv mají drobné výhody (např. některé mají překlad Slovo na cestu).

Studijní on-line bible je skvělý nástroj jak pro ty, kteří chtějí rychle najít verš, tak pro ty, kteří chtějí studovat Bibli do hloubky. Mohou tak dílo zdarma používat na počítači doma i v práci, na tabletu i chytrém mobilu, a to vše aniž by bylo třeba instalovat nějaký počítačový program. Je to zkrátka 2 GB dat (či 30 GB včetně zvukových nahrávek), které nemusíte mít na svém počítači.

Další snímek obrazovky – porovnání textů, český význam slov z originálu

Plnohodnotnou alternativou pro telefony je MyBible (má i Slovo na cestu).

Bombastický nástroj pro editaci textu Bible (vyznačení struktury, schémata atd.).

Související článek na tomto webu 🔗